Palmy wielkanocne
Zielone wierzbowe gałązki, które symbolizowały radość i odrodzenie stanowiły pierwowzór dzisiejszych palm wielkanocnych. Ze srebrzącymi się baziami miały być żródłem urodzaju i dostatku. Dzisiejsze palmy to nierzadko małe dzieła sztuki. Powstają ze zbóż, bukszpanu, suszonych kwiatów i ziół. Dekorowane bibułą i kolorowymi wstążkami zachwycają kompozycją barw i są miłym dla oka. radosnym symbolem wiosny. Niekiedy są nawet przedmiotem rywalizacji konkursowych na najładniejsze lub największe palmy wielkanocne, będąc dziełem pracy całych rodzin lub miejscowości. Palmy różnią się w zależności od regionu i lokalnych tradycji, warto zatem wspomnieć o palmach podhalańskich lub góralskich, które przeważnie powstają z pęku wierzbowych, wiklinowych lub leszczynowych witek oraz z bukszpanu i jałowca. To właśnie na Podhalu organizuje się specjalne procesje, podczas których odbywa się prezentacja najpiękniejszych palm wielkanocnych.
Pisanki wielkanocne
Wielobarwne, ozdobne jajka, które nierzadko są prawdziwymi dziełami sztuki są głównym atrybutem Wielkanocy. Są symbolem nowego życia, źródłem energii i wszelkiego początku. W tradycjii ludowej to właśnie jajkom przyznaje się podniosłe znaczenie, bowiem przynoszą urodzaj i wszelką pomyślność. Dekorowanie jajek to mocno zakorzeniona w kulturze dziedzina twórczości ludowej. Tu również źródłem inspiracji, jak i surowców jest sama natura. Tradycyjne 'kraszanki' powstają dzięki suszonym lub świeżym częściom roślin, zyskując czerwony, pomarańczowy, czy fioletowy kolor. Źródłem cennego barwnika nierzadko bywają łupiny cebuli, kapusta, pokrzywa, czy jemioła, a także sok z buraka, mech, kora jabłoni, a nawet nasiona malwy. Tak przygotowane kraszanki należało ozdobić misternym wzorem, który najczęściej powstawał za pomocą wosku lub wydrapywania. Samą formę ornamentu narzucał kształt jajka - często były to koronkowe wzory roślinne, geometryczne lub scenki rodzajowe. Dziś tradycyjne metody zdobienia wspierają nowe sposoby, takie jak decoupage, oklejanie koralikami lub quilling, które powodują, że wielkanocne pisanki to prawdziwe dzieła sztuki, które radośnie zdobią koszyczek i są wspaniałym symbolem odradzającego się życia.
Święcenie pokarmów
Przygotowywanie koszyczka wielkanocnego to kolejna nasycona symbolami tradycja, która kultywowana jest do dziś. Święcenie pokarmów odgrywa istotną rolę w kulturze i ma kluczowe znaczenie dla świąt Wielkanocnych. Dzisiejszy koszyczek różni się od tego, jak wyglądał w poprzednich epokach. Niegdyś święcono wszystko, co przygotowywano do zjedzenia podczas świąt, a świeconym musieli najeść się wszyscy domownicy. Każdy pokarm posiadał ważne znaczenie symboliczne. Dziś ilość pokarmów została ograniczona. W tradycyjnym koszyczku znajdują się baranek wielkanocny (wykonany z masła lub ciasta), który zgodnie z wierzeniami ma zapewniać przychylność sił natury i ochronę przed klęskami. Jajka, które są naturalnym symbolem początku, odradzającego się życia i płodności. Chleb, jako podstawowy pokarm człowieka to z kolei symbol dostatku i obfitości. Sól, jako jedyna przyprawa znajdująca się w koszyczku to minerał, bez którego nie ma życia. W koszyczku tradycyjnie powinien znaleźć się również chrzan, będący ludowym symbolem witalności i krzepy. Wędlina w koszyczku wielkanocnym ma zapewnić zdrowie, bogactwo, dobrobyt i dostatek całej rodzinie. W końcu warto wspomnieć o wielkanocnej babie, która również ma za zadanie symbolizować dobrobyt i powodzenie. Co ważne, na Podhalu obowiązkowym składnikiem koszyczka wielkanocnego jest także oscypek, który symbolizuje przyjaźń między człowiekiem a siłami przyrody.
Lany Poniedziałek
Wielkanocny Poniedziałek to czas radości, który stoi pod znakiem wody. Znanym obrzędem, który związany jest z tym dniem jest "wielkanocna polewacka". Pierwotnie polewanie wodą miało znaczenie symboliczne - liczono na obudzenie sił przyrody. Szybko zwyczaj ten zyskał również wymiar matrymonialny i był związany z powodzeniem oraz zamążpójściem dziewcząt. Woda gwarantować ma nie tylko szczęście, ale także dba o urodę. Śmigus-Dyngus to dzień o wyraźnym zabarwieniu towarzyskim, kiedy spotykają się rodziny, radośnie biesiadują, a przy okazji polewają się wodą. Chodzenie po domach, przebieranie się i śpiew mają gwarantować dostatek gospodarzom.
Wielkanocne Jajo
Zwyczajem, wobec którego trudno przejść obojętnie jest Zakopiańskie Wielkanocne Jajo. To kultowe zawody narciarskie w stylu retro, które tradycyjnie odbywają się w Wielkanocny Poniedziałek na Kalatówkach w Zakopanem. Zawody na Starym Sprzęcie Narciarskim „O Wielkanocne Jajo” im. Krystyny Behounek to wyjątkowa okazja, by poczuć klimat dawnych czasów i powrócić do korzeni narciarstwa. Zawodnicy oprócz rywalizacji i popisów na starym sprzęcie przygotowują specjalne stroje, których klimat przywodzi na myśl poprzednie epoki. Całe wydarzenie zyskuje charakter niepowtarzalnego pokazu mody "vintage" i jest świetną okazją do wskrzeszania czasów świetności Zakopanego w duchu młodopolskiego "eviva l'arte!". Zawodnikom i widzom towarzyszy muzyka góralska, lokalne przysmaki oraz wyjątkowa atmosfera, której na próźno szukać gdziekolwiek indziej.