Wakacje w Zakopanem - 5 pomysłów na spędzenie urlopu w górach

Wakacje w Zakopanem - 5 pomysłów na spędzenie urlopu w górach

02 lipca 2021

Trudno znaleźć kogoś, kto nie był w Zakopanem - miasto to należy do najbardziej znanych ośrodków turystycznych w Polsce. Jest doskonałą bazą wypadową na górskie wyprawy po malowniczych Tatrach, uznawanych za najpiękniejsze góry w kraju. Morskie Oko, Giewont, Kasprowy Wierch, malownicze górskie doliny – Tatry zachwycają od dziesiątek lat, przyciągając spragnionych kontaktu z naturą wędrowców. Ale Zakopane to nie tylko aktywne wakacje na górskich szlakach, to także wyjątkowy klimat, który od XIX wieku ściąga szukających natchnienia i inspiracji artystów oraz produkty i miejsca charakterystyczne dla niezwykle żywej kultury góralskiej. Zapraszamy na wakacje w Tatrach i do zwiedzania Zakopanego mniej utartymi szlakami

1. Podróż w czasie do Zakopanego sprzed ponad 100 lat

Przybyły w 1873 roku do małej wsi pod Giewontem dr Tytus Chałubiński nie mógł przewidzieć, że jego zachwyt nad regionem u podnóża majestatycznych Tatr, zapoczątkuje karierę Zakopanego jako głównej siedziby polskiej cyganerii artystycznej. Ta tłumnie ściągała na Podhale i zostawiła po sobie liczne ślady swojej obecności. Mieszkały tu i tworzyły takie znane postacie polskiej kultury jak Stanisław Ignacy Witkiewicz, Karol Szymanowski, Jan Kasprowicz, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Stefan Żeromski czy Henryk Sienkiewicz. Odwiedzano modne kawiarnie, grano w brydża, tańczono na dancingach, wystawiano przedstawienia i … hucznie się bawiono. Barwne życie artystyczne Zakopanego sprzed stu lat jest źródłem wielu anegdot, jak chociażby tej o spacerach Witkacego w papierowej pidżamie po Krupówkach.

2. Nie tylko folklor

Zakopane to nie tylko kultura góralska. Warto ruszyć szlakiem artystów związanych z Zakopanem odwiedzając wille Harendę, w której mieści się muzeum poświęcone Janowi Kasprowiczowi czy willę Atma, gdzie zapoznamy się z życiem i twórczością Karola Szymanowskiego. W Kolibie z kolei mieści się Muzeum Stylu Zakopiańskiego im. im. Stanisława Witkiewicza. Muzealne wnętrza aranżował Władysław Hasior. Galerię prac tego artysty obejrzymy z kolei w budynku dawnej leżakowni sanatorium „Warszawianka”. Hasior to jeden z bardziej charakterystycznych polskich twórców. Jego znakiem rozpoznawczym jest wykorzystanie różnorakich materiałów, zwyczajnych przedmiotów i rupieci, którym Hasior nadawał nowe znaczenia. Warto także odwiedzić Teatr Witkacego, który za swoją działalność otrzymał wiele krajowych i międzynarodowych nagród. Lato w Zakopanem obfituje także w wiele innych ciekawych wydarzeń artystycznych, które ściągają miłośników sztuki różnorakiej, także tej współczesnej.

3. Relaks w SPA i wodach termalnych

Relaksujące kąpiele w wodach termalnych, seanse w saunach, błogie chwile w jacuzzi – wakacje w Zakopanem mogą być luksusowe. W Aries Hotel & SPA Zakopane czas liczony jest momentami odprężenia. W kameralnej atmosferze można tu zaznać kąpieli w basenie z wodą termalną lub w dwóch zewnętrznych, położonych blisko natury jacuzzi. Masaże tajskie tradycyjne, gorącymi olejami czy gorącymi stemplami zapewnią niezapomniane doznania. Warto postawić na wakacje w luksusie, które przyniosą upragniony relaks i prawdziwy wypoczynek.

4. Unikalne doświadczenia

Lot balonem, paralotnią lub szybowcem nad Tatrami, a może rafting na górskich rzekach? Czemu nie! Taki sposób na spędzenie urlopu w górach jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego zwiedzania. Aries Concierge zadba o transport komfortowym mercedesem do miejsca startu oraz zorganizuje każde, nawet najśmielsze życzenia Gości. 

5. Tropem tradycyjnych kulinariów w nowoczesnej odsłonie

Podhalańska kuchnia jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych w kraju. Oscypki, jagnięcia czy kozi ser kojarzą się jednoznacznie z Tatrami i Zakopanem. Warto odkryć restauracje, które łączą tradycję z wykwintnością i nowoczesnością. Są miejsca, które do typowej kuchni góralskiej podchodzą niesztampowo, dzięki czemu zaskakują swych Gości innowacyjnymi rozwiązaniami. Wycieczkę tropem kulinariów warto zacząć od restauracji Halka, gdzie skosztujemy serwowanej na gorącym kamieniu jagnięciny sezonowanej z frytkami, grillowanymi warzywami, sosem anchois, sosem z pikli oraz majonezem truflowym. Oscypek jest tu podawany z pudrem z boczku, żurawiną i oliwą smakową.

W Zakopanem możemy spędzić wakacje z dala od tłumów, zwiedzając miasto i okolicę poza utartymi szlakami. Odkryjemy wtedy Podhale na nowo i zobaczymy jego inne, fascynujące i nowoczesne oblicze.

mobile nav bg
Zobacz na mapie
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij