Kontynuuj bez akceptacji
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., ul. Poleczki 23, 02-822, Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.
Polityki prywatności i stosowania plików Cookies

Polityki prywatności i stosowania plików Cookies Aries Hotel & Spa Zakopane

  • 1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług oferowanych przez serwis internetowy Aries Hotel & Spa Zakopane (dalej: Serwis)
  • 2. Administratorem danych osobowych zawartych w Serwisie jest Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Warszawa 02-822, Poleczki 23 wpisaną do rejestru przedsiębiorców pod numerem NIP: 9512354237 (dalej: Administrator).
  • 3. Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym można skontaktować się drogą elektroniczną:  iod@platanhotels.pl
  • 4. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych danych osobowych Administrator działa w oparciu o wewnętrzne procedury i zalecenia, zgodne z odpowiednimi aktami prawnymi w zakresie ochrony danych osobowych, a w szczególności z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46 WE.
  • 5. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, iż dane osobowe są:
  • a) przetwarzane zgodnie z prawem;
  • b) zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami;
  • c) merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane;
  • d) przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania;
  • 6. Administrator przetwarza dobrowolnie podane przez użytkowników Serwisu dane osobowe, jedynie w celu:
  • a) udzielania odpowiedzi na zapytania użytkowników kierowane przy użyciu formularza kontaktowego, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO
  • b) przyjęcia rezerwacji przy użyciu systemu rezerwacji online, na podstawie art. A lit. b RODO
  • c) realizacji obowiązku prawnego ciążącym na Administratorze w związku z prowadzoną działalnością, na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. c RODO,
  • d) marketingu, w tym przesyłania informacji handlowych na adres poczty elektronicznej, jeżeli Klient wyraził na to zgodę, poprzez zaznaczenie odpowiedniego pola w procesie rezerwacji lub składania zapytania przez formularz kontaktowy, na podstawie art. 6 ust.1 lit. a RODO. Zgoda na przetwarzanie danych w celach marketingowych oraz przesyłanie informacji handlowej może być cofnięta poprzez kliknięcie odpowiedniego linku w otrzymanej wiadomości lub wysłane takiego zgłoszenia na adres e-mail Administratora,
  • e) realizacji uzasadnionego interesu Administratora danych osobowych w szczególnych przypadkach na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO np. windykacji, czy monitorowania wizyjnego ruchu na terenie Obiektu,
  • f) przeprowadzenia procesu rekrutacji, na podstaw art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
  • 7. Profilowania Twoich preferencji i zainteresowań w celu najlepszego dopasowania naszej komunikacji marketingowej oraz oferty produktów i usług do Twoich potrzeb. Podstawą profilowania Twoich preferencji i zainteresowań są m.in.:
  • a) podane przez Ciebie i zgromadzone z publicznie dostępnie dostępnych źródeł dane, które gromadzimy w systemach wspierających prawidłową realizację świadczonych przez nas usług (np. w systemie typu CRM),
  • b) automatycznie rejestrowane i przechowywane (m.in. w plikach cookies) dane dotyczące Twojej aktywności na naszych stronach internetowych.

    Skutkiem profilowania jest udostępnienie Ci dopasowanych do Twoich indywidualnych zainteresowań treści za pośrednictwem naszych stron internetowych, mailowo, telefonicznie lub na stronach internetowych nie związanych z nami podmiotów, które świadczą nam usługi reklamowe (m.in. strony należące do sieci reklamowych Google czy Facebook).
  • 8. Administrator zbiera następujące dane osobowe:
  • a) Informacje kontaktowe, takie jak pełne imię i nazwisko, adres, numer telefonu, numer telefonu komórkowego, adres zamieszkania oraz adres email;
  • b) Informacje związane z miejscem zatrudnienia, takie jak Twoje stanowisko, nazwa pracodawcy, wielkość firmy itp., jeżeli dane są potrzebne do procesu rekrutacji;
  • 9. Odbiorcami danych osobowych mogą być organy, instytucje oraz podmioty uprawnione na mocy przepisów prawa, a także podmioty świadczące usługi na rzecz Administratora danych (np. obsługa prawna, IT, marketingowa, księgowa oraz inne podmioty uczestniczące w realizacji zamówionej usługi.
  • 10. Administrator może korzystać ze zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania, do celów marketingowych oraz dostosowania oferty.
  • 11. Do przetwarzanych przez Administratora danych przysługuje wgląd użytkownikowi Serwisu, który je przekazał. Użytkownik ma również prawo do modyfikacji tych danych, żądania ich usunięcia oraz ograniczenia lub zaprzestania przetwarzania swoich danych osobowych w dowolnym momencie. W dowolnym momencie użytkownik może również żądać usunięcia swoich danych osobowych z serwisu. Prawo do przeniesienia danych nie ma zastosowania, ponieważ nie został ustalony standard wymiany takich danych pomiędzy obiektami hotelowymi.
  • 12 Użytkownik Serwisu ma prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  • 13. W celu wykonania swoich praw wskazanych w pkt. 8 powyżej użytkownik Serwisu powinien skontaktować się z Administratorem korzystając z tego samego adresu email lub numeru telefonu przekazanego do Serwisu, kontaktując się na adres iod@platanhotels.pl
  • 14. Każdy użytkownik serwisu może wnieść skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  • 15. Administrator realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:
  • a) poprzez dobrowolnie wprowadzenie informacji w formularzach,
  • b) poprzez gromadzenie plików “cookies”.
  • 16. Przy pierwszej wizycie na stronie Aries Hotel & Spa Zakopane użytkownik jest informowany o używaniu plików cookies. Pozostając na stronie użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies na stronie internetowej. Brak zmiany, po stronie użytkownika, ustawień przeglądarki, jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na użycie plików „cookies”.
  • 17. „Cookies”, czyli tzw. ciasteczka, są małymi plikami danych, zapisywanymi na Twoim urządzeniu przez strony internetowe, z których korzystasz. Odniesienia do „cookies” zawarte w niniejszym regulaminie obejmują też inne technologie i sposoby przechowywania danych lub automatycznego dostępu do danych na Twoim urządzeniu. Możemy także korzystać ze znaczników "web beacon", czyli plików przezroczystych obrazów umieszczanych na stronach internetowych w celu monitorowania Państwa aktywności na stronach Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o.
  • 18. W chwili, gdy wszedłeś na naszą stronę, wyświetlono komunikat informujący o korzystaniu przez tę stronę z plików cookies oraz oferujący możliwość wyrażenia zgody na wykorzystywanie pewnych rodzajów takich plików. Plik cookie zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „czas życia” ciasteczka (to znaczy czas jego przechowywania) oraz przypisaną wartość, którą jest przeważnie przypadkowo wygenerowany unikalny numer.
  • 19. Aby wyświetlić ten komunikat, musieliśmy użyć pliku cookie. Dalsze korzystanie z niniejszej strony spowoduje umieszczenie na Państwa urządzeniu kolejnych plików cookies, które są niezbędne dla jej prawidłowego funkcjonowania. Inne pliki cookies zostaną umieszczone w Twoim urządzeniu tylko pod warunkiem wyrażenia na to przez Ciebie zgody. Szczegółowe opisy poszczególnych rodzajów plików cookies wykorzystywanych przez tę stronę zostały zamieszczone poniżej:
  • 20. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików „cookies”
  • a) sesyjne - pozostają w przeglądarce do momentu jej wyłączenia lub wylogowania się ze strony internetowej na której zostały zamieszczone,
  • b) stałe - pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies.
  • 21. Pod względem funkcjonalności każdego pliku cookie można je podzielić na:
  • a) pliki konwersji, która pozwalają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  • b) pliki trackowania (śledzenia), które w połączeniu z konwersjami pomagają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  • c) pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  • d) pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  • e) narzędzia analityczne, które pomagają poprawić komfort korzystania z witryny dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy
  • f) pliki niezbędne, czyli fundamentalne dla podstawowej funkcjonalności strony Pliki cookie, które stosujemy, pozwalają nam rozwijać naszą stronę.
  • 22. Niektóre pliki “cookies” mogą być umieszczane przez dostawcę witryny internetowej i systemu rezerwacji online jedynie w celu:
  • a) doskonalenia i wspierania procesu rezerwacji
  • b) analizy i zbierania danych statystycznych, dotyczących wykorzystania strony internetowej i systemu rezerwacji online, w celu ich poprawy
  • 23. Poza powyższym nie korzystamy z innych plików cookie w tym serwisie. Niektóre z narzędzi i treści są jednak dostarczane (a w niektórych przypadkach także podlegają hostingowi) przez zewnętrznych dostawców treści. Gdy przeglądasz te treści, tacy zewnętrzni dostawcy mogą zapisywać pliki cookie na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym. Używamy plików cookies w celu:
  • poprawienia funkcjonalności strony www.hotelaries.pl,  jej struktury lub poprawy szybkości jej działania;
  • pomiaru ruchu w Internecie;
  • analizowaniu działań reklamowych;
  • dopasowania treści oferty do twoich oczekiwań.
  • 24. Korzystając z www.hotelaries.pl przeglądarka użytkownika może zapisywać pliki cookies pochodzące od podmiotów trzecich. Użytkownik ma możliwość wyłączyć zapisywanie oraz przechowywanie tego rodzaju pliki cookies na urządzeniu.

    Aktualna lista cookies podmiotów trzecich wykorzystywanych na stronie www.hotelaries.pl jest dostępna poniżej:

Kategoria

Okres przechowywania

Cel przechowywania

Google Analytics

2 lata

Wymagany do działania Google Analytics wykorzystywanego do generowania danych statystycznych o tym jak użytkownik korzysta z witryny. Więcej informacji na:
https://policies.google.com/privacy?hl=pl

Facebook

Do 2 lat

Dane z serwisu Facebook są używane do mierzenia skuteczności reklam za pośrednictwem narzędzi reklamowych Facebook, oraz optymalizacji pojawiających się reklam poprzez implementację piksela Facebook. Więcej informacji znajdziesz na:
https://www.facebook.com/business/gdpr#faqs
https://pl-pl.facebook.com/privacy/explanation
https://www.facebook.com/policy/cookies/printable)

Inne

ND

Współpracujemy także z innymi partnerami, jak np. BETASI i odwołujemy się do ich serwerów poprzez skrypty/pixele w celach opisanych powyżej.

  • 25. Aby uzyskać więcej informacji na temat plików cookies, w tym informacji o tym, jakie ustawienia przeglądarki spowodują odrzucanie plików cookies, należy udać się na stronę www.allaboutcookies.org.

    Sprawdź jak zarządzać ustawieniami plików cookies w popularnych przeglądarkach:
  • Aby wyłączyć śledzenie przez Google Analytics odnośnie do wszystkich witryn, należy wejść na poniższą stronę i pobrać dodatek do przeglądarki blokujący działanie Google Analytics:

    http://tools.google.com/dlpage/gaoptout
  • 26. Dodatkowe informacje na temat plików cookies podmiotów zewnętrznych:

    Google Analytics
    Niniejsza strona internetowa wykorzystuje Google Analytics, usługi analizowania stron internetowych firmy Google Inc. („Google”). Google Analytics wykorzystuje tzw. pliki cookie, czyli pliki tekstowe, które są przechowywane na komputerach użytkowników i które umożliwiają analizę korzystania przez użytkowników z danej strony internetowej. Informacje wygenerowane przez pliki cookie na temat korzystania ze strony internetowej przez użytkowników są zazwyczaj przesyłane na serwer Google w Stanach Zjednoczonych, gdzie są one przechowywane. Na tej stronie internetowej została aktywowana anonimizacja adresu IP, tak by adresy IP użytkowników Google były skracane z wyprzedzeniem w odniesieniu do Państw Członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Pełny adres IP będzie przesyłany na serwer Google w Stanach Zjednoczonych i tam skracany tylko w wyjątkowych przypadkach. Google będzie wykorzystywać te informacje w imieniu operatora niniejszej strony internetowej na potrzeby sporządzania szacunków dotyczących korzystania ze strony przez użytkowników, przygotowywania sprawozdań w zakresie aktywności na stronie i w innych celach związanych z korzystaniem ze strony i korzystaniem z Internetu, by świadczyć usługi na rzecz operatora strony.Adres IP przekazany przez przeglądarkę w ramach Google Analytics nie będzie łączony z innymi danymi Google. BAT gromadzi następujące informacje za pośrednictwem Google Analytics: liczba odwiedzających, adresy URL, z których odwiedzający przechodzą na tę stronę oraz adresy wiarygodnych stron internetowych.Możesz uniemożliwić Google gromadzenie danych zbieranych przez pliki cookie poprzez uruchomienie tzw. blokującego pliku cookie na swoim komputerze – tutaj możesz sprawdzić, jak to zrobić. Więcej informacji na temat polityki prywatności Google Analytics znajdziesz tutaj.

    Facebook
    Nasza strona internetowa wykorzystuje pluginy sieci społecznościowej Facebook, Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, California 94025, USA. Pluginy te mogą być zidentyfikowane na podstawie zamieszczonego logo Facebook lub przycisku "Lubię to"  Aby uzyskać więcej szczegółów, skieruj się na stronę https://developers.facebook.com/docs/plugins/.

    W chwili odwiedzania przez Ciebie naszej strony internetowej zostanie nawiązane bezpośrednie połączenie po między Twoją przeglądarką internetową a serwerami Facebook. Umożliwia ono otrzymanie przez Facebook informacji o Twojej wizycie na naszej stronie internetowej (włączając Twój adres IP). W przypadku wciśnięcia przycisku "Lubię to" w trakcie zalogowania na stronie Facebook, dostawca usług umożliwia utworzenie linku do treści zawartej na naszej stronie internetowej. Pozwala to na powiązanie wizyty na naszej stronie z Twoim kontem w portalu Facebook. Zwracamy Twoją uwagę, iż jako operator tej strony internetowej, nie mamy wiedzy o zakresie danych transmitowanych do Facebook jak również o sposobie wykorzystania tych danych. Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności Facebook na stronie https://www.facebook.com/privacy/explanation.
    Jeżeli nie chcesz, aby wizyta na naszej stronie internetowej została zarejestrowana przez Facebook, prosimy o wylogowanie się z konta Facebook przed odwiedzeniem strony.
  • 27. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych, które działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez Serwis. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się uważnie zapoznać.
  • 28. Administrator zastrzega sobie prawo do zmiany w polityce prywatności serwisu, co może zostać spowodowane przez rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój Serwisu. O wszelkich zmianach będziemy informować użytkowników w sposób widoczny i zrozumiały.
  • Lista podmiotów przetwarzających dane
  • Korzystamy z następujących narzędzi analitycznych:
    Google
  • Korzystamy z następujących narzędzi marketingowych:
    Facebook

Od oscypka do haute cuisine - jak smak Tatr zyskał nowy wymiar?

Oscypek – góralski symbol smaku i tradycji

W sercu Tatr oscypek od wieków nosi w sobie pamięć góralskich rytuałów. Wędzony na bukowym dymie i formowany w rękach baców, jest czymś więcej niż produktem spożywczym – to część tożsamości Podhala. Każdy oscypek ma swój własny aromat, który łączy świeżość mleka z nutą ogniska.

Tradycja kulinarna związana z tym serem przetrwała pokolenia, a jego smak stał się symbolem gościnności i prostoty. Dla wielu to powrót do dzieciństwa, dla innych – spotkanie z czymś autentycznym w świecie pośpiechu. Dziś oscypek pozostaje produktem chronionym, a jednocześnie inspiruje szefów kuchni, którzy pragną przełożyć jego charakter na język nowoczesnej kuchni polskiej. W tym dialogu między górami a restauracyjnym stołem rodzi się nowa forma smaku – pełna emocji i szacunku dla korzeni.

Od bacówki w Tatrach do restauracji – jak ser z Podhala trafił do kuchni premium

Przez lata oscypek kojarzono z prostą chatą w Tatrach i drewnianym stołem przy kominku. Z czasem jednak trafił do menu restauracji fine dining, gdzie spotkał się z estetyką haute cuisine. To naturalny krok dla produktu, który łączy autentyczność z niepowtarzalnym smakiem. Dzisiejsi szefowie kuchni eksperymentują z połączeniami smakowymi, tworząc nie tylko oscypka z żurawiną ale też konfiturą z wiśni lub kremem z wędzonego sera. To most między bacówką a francuską kuchnią, gdzie tradycja zyskuje formę sztuki kulinarnej.

Techniki podania oscypka inspirowane haute cuisine i aromatem gór

W światowej gastronomii liczy się nie tylko smak, lecz także sposób prezentacji. Oscypek może stać się bohaterem talerza, jeśli towarzyszy mu estetyka kulinarna – od kontrastu kolorów po grę tekstur. Szefowie kuchni zachwycają się jego elastycznością: topiony, pieczony czy podany na zimno zawsze broni się charakterem. Techniki francuskie wprowadzają oscypka w nowy wymiar.

Sauté, confite czy lekko podwędzany w dymie jabłkowym – każda z tych metod wydobywa inny aromat. To połączenie rękodzieła i precyzji, które oddaje ducha kuchni fusion. Często oscypek łączony jest z owocami lub winem z Burgundii, a jego intensywność zestawia się z delikatnością malin czy gruszek.

Na Instagramie te kompozycje zyskują drugie życie – nie tylko jako posiłek, lecz jako dzieło sztuki. W tym połączeniu tradycji i nowoczesności tkwi prawdziwy potencjał haute cuisine: oscypek pozostaje wierny Podhalu, a jednocześnie staje się inspiracją dla kucharzy na całym świecie.

Połączenia smakowe: oscypek, owoce i kuchnia francuska

Oscypek potrafi zaskakiwać, gdy wychodzi poza granice tradycyjnej kuchni. W połączeniu z malinami lub gruszką tworzy duet, który łączy słodycz z dymnym aromatem sera. To przykład, jak góralski charakter spotyka elegancję kuchni francuskiej, tworząc most między prostotą a finezją. Grillowany oscypek z żurawiną lub lekko karmelizowanymi figami potrafi zachwycić nie tylko smakiem, ale też wizualnie. Połączenia smakowe inspirowane kuchnią fusion otwierają przestrzeń dla eksperymentów, w których tradycja staje się punktem wyjścia do nowoczesnej kompozycji. Ten mariaż kultur kulinarnych pokazuje, że oscypek nie musi być jedynie symbolem Tatr – staje się ambasadorem polskiego smaku w świecie haute cuisine.

Dla Szefa Kuchni Restauracji Halka Sławomira Mazura wszystko zaczyna się od jego składników. Jak sam mówi:

„W smakach szukamy oryginalności i niespotykanych połączeń, świeżości, które jednak wpisują się w tutejszą klasyczną kuchnię. Królujące u mnie techniki wywodzą się z tradycji angielskiej i francuskiej, które mnie ukształtowały. Za ich pomocą każdy składnik przetwarzamy tak, aby wydobyć z niego maksimum mocy i smaku, w nowoczesny sposób wykorzystując lokalne produkty.”

Oscypek w nowoczesnej kuchni polskiej

Nowoczesna kuchnia polska coraz śmielej sięga po produkty regionalne, w tym m.in. po oscypka. Na talerzach Restauracji Halka, mieszczącej się w luksusowym pięciogwiazdkowym hotelu Aries Hotel & Spa Zakopane, pojawia się w zupełnie nowej odsłonie – jako oscypek na ciepło z wytrawnym musem owocowym lub delikatną emulsją ziołową. To dowód, że nawet tradycyjny składnik może stać się elementem fine diningu. Podanie oscypka przypomina dziś kreację artystyczną – liczy się każdy detal, od temperatury po sposób ułożenia. Dzięki temu ser podhalański nabiera nowego życia, a jego historia trafia w podniebienia Gości pochodzących z różnych zakątków świata.

Motto Restauracji Halka:  

“Połączenie wykwintności, nowoczesności oraz tradycji to wielkie zalety naszej kuchni. Restauracja, która stała się domeną przyjemności i karmi nie tylko żołądki, ale i serca."

Kiedy tradycja spotyka sztukę kulinarną – góralski styl w wersji fine dining w Restauracji Halka

Tradycja to nie tylko przeszłość, ale i inspiracja do tworzenia przyszłości. Kiedy góralskie dania trafiają do menu Restauracji Halka, stają się częścią opowieści o tożsamości. Oscypek grillowany z żurawiną zyskuje wymiar emocjonalny – to nie tylko smak, lecz także wspomnienie wędrówek po Tatrach i zapachów dochodzących z bacówek. Kuchnia inspirowana tradycją nie boi się eksperymentów - mówi szef kuchni Sławomir Mazur, który z ogromną pasją tworzy nowe interpretacje potraw.

W takich kompozycjach góralski ser współgra z nutą wina, a Tatry stają się tłem dla opowieści o smaku i pasji. W fine diningu liczy się rytm emocji – kucharz prowadzi Gościa przez wrażenia, które łączą wspomnienia z teraźniejszością. Oscypek na ciepło z subtelnym sosem owocowym potrafi wzruszyć – to kulinarna poezja zaklęta w prostym składniku. Gdy tradycja i sztuka spotykają się przy jednym stole, rodzi się coś więcej niż danie – powstaje doświadczenie, które łączy górski klimat z elegancją restauracyjnych wnętrz. I choć na co dzień Tatry są daleko, smak oscypka przypomina, że historia zawsze może być opowiedziana na nowo.

Od oscypka do haute cuisine – pytania

Z czym najlepiej zjeść oscypka?

Najlepiej smakuje w połączeniu z żurawiną, która podkreśla jego dymny aromat i mleczny charakter. W wersji bardziej tradycyjnej można go zestawić z kapustą zasmażaną lub kromką chrupiącego chleba. W nowoczesnej kuchni polskiej coraz częściej pojawia się jako przekąska z dodatkiem delikatnego sosu smakowego lub element zupy inspirowanej Podhalem. To właśnie połączenie prostoty i finezji pozwala odkryć nowy wymiar – aromaty tradycji, w którym góralskie smaki zyskują nowy wymiar.

Co oznacza słowo oscypek?

Słowo „oscypek” pochodzi z języka góralskiego i oznacza ser owczy formowany ręcznie przez baców w drewnianych formach. Jego charakterystyczny kształt i wzory to efekt wielowiekowego rzemiosła, przekazywanego z pokolenia na pokolenie w bacówkach na Podhalu. To symbol dziedzictwa i autentyczności, który łączy tradycję kulinarną z lokalną historią i dumą regionu.

Czym się różni oscypek od oscypka?

To pytanie językowe, ale i kulturowe. „Oscypek” to nazwa własna sera, natomiast „oscypka” to jego forma dopełniaczowa – używana w kontekście potocznym. Choć różnica wydaje się subtelna, odzwierciedla głębokie przywiązanie do tradycji kulinarnej i autentyczności Podhala, gdzie każdy detal w słowie i smaku ma znaczenie.

Dlaczego w ciąży nie powinno się jeść oscypka?

Niektóre wersje sera owczego, szczególnie te niepasteryzowane, mogą zawierać bakterie niewskazane w diecie kobiet w ciąży. Dlatego zaleca się spróbować oscypka tylko z pewnych źródeł – najlepiej od lokalnych rzemieślników, którzy dbają o proces gotowania i walory bezpieczeństwa. W wielu przypadkach w restauracjach używa się już pasteryzowanego mleka owczego, które eliminuje ryzyko i pozwala cieszyć się pełnią smaku.

Jak powstaje prawdziwy oscypek?

Proces jego tworzenia to kulinarną podróż przez Podhale i bacówki, gdzie rzemieślnik łączy doświadczenie z pasją. Ser powstaje z mleka owczego, które trafia do podgrzewanych kotłów, a następnie jest formowane i wędzone. Każda skórka ma inny odcień – od jasnego po złocisty. To bogactwo natury i rękodzieła, które sprawia, że każdy oscypek ma swój własny charakter i aromat.

Gdzie można zjeść najlepszego oscypka?

Najbardziej autentyczne wersje znajdziesz w Zakopanem i małych wioskach na Podhalu, gdzie restauracje regionalne i bacówki serwują ser w różnych odsłonach. W sezonie letnim odbywa się tam festiwal kulinarny, podczas którego odbywają się degustacje, a kucharze prezentują swoje interpretacje góralskich potraw. To także świetna okazja, by poznać więzi społeczne i poczuć smak regionu w jego pełnej autentyczności.

Jak współczesne kuchnie reinterpretują oscypka?

W nowoczesnej gastronomii obserwujemy prawdziwą transformację tradycyjnych smaków. Oscypek trafia do menu restauracji jako element kulturowy, ale wciąż zachowuje autentyczność. Kucharze potrafią eksperymentować, łącząc go z nowoczesnością – dodają sosy, pieczonych owoców lub wina. Dzięki temu powstaje dialog między przeszłością a teraźniejszością, w którym region zyskuje prestiż, a smak staje się mostem między dziedzictwem a sztuką.

Czy oscypek może być częścią wykwintnej kolacji?

Zdecydowanie tak. W wielu restauracjach fine dining oscypek stał się bohaterem menu degustacyjnego. Podawany w towarzystwie redukcji z żurawiny, karmelizowanej kapusty czy delikatnych sosów, zyskuje nowy wymiar. To nie tylko smaczny dodatek, lecz prawdziwa uczta dla zmysłów, w której autentyczność spotyka się z nowoczesnością i kulinarnym rzemiosłem. Dzięki temu polskie dziedzictwo kulinarne zaczyna zyskiwać uznanie na świecie.

Poprzedni artykuł
Aries Hotel & Spa Zakopane: Spa & luksusowy wypoczynek w Zakopanem
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Aries Hotel & Spa Zakopane: Spa & luksusowy wypoczynek w Zakopanem

W sercu Zakopanego, u stóp majestatycznych Tatr, odpoczynek nabiera nowego znaczenia. 5-gwiazdkowy hotel Aries Hotel & Spa Zakopane od ponad 10 lat tworzy przestrzeń, w której góralska tradycja spo...

Hotel Zakopane: Sala Zabaw LEGO, Basen dla Rodzin z Dziećmi

Rodzinny pobyt w Zakopanem coraz częściej oznacza coś więcej niż tylko górskie wędrówki i bliskość tatrzańskiej natury. Wybierając hotel, rodzice poszukują miejsca, które zapewni im komfort i relak...

Ferie 2026 z nutą historii – Aries Zakopane

Zimowe ferie w Zakopanem to czas, gdy stolica polskich gór tętni życiem. Właśnie tutaj, w samym sercu miasta – zaledwie trzy minuty spacerem od najsłynniejszej ulicy w Polsce – Krupówek, znajduje s...